Zelf wormenmest maken

Om wormenmest te maken, gebruik je best een wormenbak. Een wormenbak is heel eenvoudig te maken en bestaat meestal uit 2 delen die van elkaar gescheiden worden door een geperforeerde wand. De gaten in de tussenwand zijn nodig omdat de wormen dan kunnen migreren van de ene naar de andere bak.Dit doen ze nadat de afval in de eerste bak verteerd is tot wormenmest. Dan verhuizen ze naar de tweede bak die jij ondertussen terug gevuld hebt met vers tuinafval.Die migratie kan wel enkele dagen in beslag nemen.

De bodem van de wormenbak wordt ook voorzien van gaten zodat het overtollige vocht kan wegvloeien. Deze drainagegaten zijn noodzakelijk om te vermijden dat er teveel vocht op de bodem van de bak blijft staan want daardoor zouden de wormen verdrinken. De bak wordt dus best op pootjes of een aantal stenen gezet.

De wormenbak wordt boven aan afgedekt met een fijn gaas (zoals van een vliegenraam) zodat de wormen niet uit de bak kunnen ontsnappen.

Concreet: je vult het eerste deel van de wormenbak met vers keuken- en tuinafval, ook dierlijk mest van kippen of konijnen kan worden toegevoegd. Hierbij plaats je de wormen. En je bent vertrokken. Terwijl ze de eerste bak omzetten in wormenmest vul je de tweede bak. Ook voorverteerd stal- of paardenmest kan gebruikt worden om verder om te zetten in wormencompost.