Wormenmest of wormencompost?

De twee termen worden door elkaar gebruikt, nochtans zijn het twee verschillende producten. Wormenmest is wezenlijk verschillend van wormencompost of wormenhumus.

Wormenmest is volledig door wormen verteerd organisch materiaal, dus alles is door het spijsverteringsorgaan van de wormen gepasseerd (= wormenkeuteltjes).  De wormenmest wordt gezeefd uit de wormencompost en zo gescheiden van de overige compost.  Het resultaat is 100 % zuivere wormenmest, donkerder van kleur dan wormencompost.  Wormencompost kan nog wat onzuiverheden bevatten terwijl wormenmest een korreliger structuur heeft en volledig zuiver en onkruidvrij is.

Wormencompost of wormenhumus bestaat enerzijds uit door wormen verteerd organisch materiaal (= de wormenmest) en anderzijds uit gewone compost die niet door de wormen werd verteerd maar uit zichzelf gecomposteerd is.  Het is dus een mix van wormenmest en overig gecomposteerd organisch materiaal.

Allebei bevatten ze een zeer hoog biologische levent : 10 à 20 maal hoger dan het voedsell dat de wormen eten ! Allebei zijn ze ideaal om het humusgehalte  in de grond te verhogen.

Conclusie: er zijn  verschillende organische materialen die de humus in de grond kunnen verhogen en de bodem kunnen aanreiken met micro-organismen maar geen enkele bodemverbeteraar  evenaart de wormenmest.